خانه / آرشیو / دوره دوم (1395) / معرفی سامانه متن باز مدیریت اطلاعات پژوهشی Eprints

معرفی سامانه متن باز مدیریت اطلاعات پژوهشی Eprints

مقدمه

امروزه با توجه به گستردگی و تنوع منابع اطلاعات علمی و پژوهشی در حوزه های مختلف، مدیریت و نظم بخشیدن این اطلاعات در سطح وب امری ضروری است.

 مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی، که تولید کنندگان اصلی اطلاعات علمی می باشند می بایست این اطلاعات را به صورت آنلاین و قابل رویت در سطح وب ارائه نمایند، به همین منظوربه امروزه سامانه های مختلفی جهت این امر طراحی گردیده و توسط مراکز علمی مختلف استفاده می شوند. این نرم افزارها با ایجاد دسترسی برای کاربران امکان ذخیره یکپارچه انواع اطلاعات تحقیقاتی و ارائه آنها به صورت آنلاین را فراهم می آورند و به مدیران کمک کنند فعالیت های پژوهشی سیستم تحت مدیریت خود را بهتر و منسجم تر مدیریت و عرضه کنند.

سامانه‌های مدیریت اطلاعات پژوهشی‌ با هدف سازماندهی و مدیریت اطلاعات  پژوهشی توسعه یافته است. با کمک این سامانه هار تمام مراحل  گردآوری، ورود خودکار اطلاعات و بازیابی داده ها به صورت الکترونیک و منظم قابل انجام است. سامانه های مدیریت اطلاعات  پژوهشی دارای بخشهای مدیریت و اطلاع‌رسانی از طریق پایگاه، مدیریت تنظیم و دریافت داده‌ها و بخش انتشار، آمارگیری و جستجوی داده‌ها می باشد. یکی از موفق ترین سامانه های موجود در این زمینه نرم افزار مدیریت اطلاعات تحقیقاتی ایپرینتز (Eprints) می باشد.

معرفی و تاریخچه

EPrints نرم افزاری پیشرفته، رایگان و متن باز است که برای ساختن مخازن اطلاعاتی با دسترسی ازاد تولید شده است. این نرم افزار یک سیستم جامع مدیریت اطلاعات و منابع می باشد که بیشتر توسط مراکز دانشگاهی و مجلات علمی به منظور بایگانی و آرشیو اطلاعات تحقیقاتی و استفاده سریع کاربران از این منابع استفاده می گردد. ایپرینت توسط دانشکده الکترونیک و کامپیوتر دانشگاه ساوتهمپتون با قابلیت های کامل یک مخزن اطلاعاتی برنامه نویسی و به صورت متن باز ارائه گردیده است.

EPrints  اغلب به عنوان یک آرشیو باز برای اطلاعات  پژوهشی استفاده می شود، تنظیمات پیش فرض این سامانه نشان دهنده این است که برای ذخیره داده ها و اطلاعات دیگری نیز مانند تصاویر، داده های تحقیق، آرشیو صوتی نیز استفاده می شود یا به طور کلی برای هر چیزی که می تواند به صورت دیجیتالی ذخیره شود، استفاده می شود. EPrints در اوایل سال ۲۰۰۰ آغاز شده و آخرین نسخه آن نیز در سپتامبر ۲۰۱۱، Eprints 3.3 انتشار یافته است.

به طور کلی EPrints:

– یک سیستم مدیریت محتوی ساده

– پیکر بندی شده برای نیاز دانشگاهیان و پژوهشگران

– طراحی شده با هدف انتشار و گزارش

– طراحی شده به منظور جستجوی بهتر در گوگل

– طراحی شده به منظور دسترسی آزاد به اطلاعات

– قابل تنظیم برای رسیدن به متنوع ترین نیازها

– ساخته شده بر روی یک پلت فرم برنامه نویسی برای توسعه سریع

مزایای Eprints :

– صفحه اصلی ثابت

– طرح استاندارد

– جستجو استاندارد و نمایش اطلاعات

– مجموعه ای مفید از ابرداده (عنوان، چکیده، مجله، حجم و غیره)

– مجموعه استاندارد از نوع داده (نویسندگان، تاریخ، و غیره)

استاندارد دسترسی آزاد به طور پیش فرض

– کاربردی اما و مطلوب و در عین حال قابل تنظیم

تکنولوژی:

EPrints یک نرم افزار متن باز بر پایه وب است که با زبان برنامه نویسی Perl نوشته شده است و تحت سیستم عامل های مختلف از جمله لینوکس . سولاریس، مکینتاش و حتی ویندوز اجرا شوند. ایپرینت نسخه هایی تحت لینوکس رد هت (Redhat)و فدورا(Fedora) ،  نسخه مکینتاش و ویندوز را ارائه داده است. این نرم افزار همچنین تحت زبان های مختلفی همچون انگلیسی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، ژاپنی و … ترجمه شده و در دسترس می باشد. همچنین با توجه به متن باز بودن آن، توسط کاربران مختلف در سراسر دنیا بومی سازی شده و استفاده می شود.

نمونه هایی از راه اندازی سیستم مدیریت اطلاعات تحقیقاتی با استفاده از Eprints:

eprints.arums.ac.ir

eprints.qums.ac.ir

eprints.rclis.org

eprints.qut.edu.au

eprints.qut.edu.au

eprints.soton.ac.uk

 

منابع:

www.eprints.org

www.en.wikipedia.org/wiki/EPrints

نویسنده: میثم داستانی

مشخصات استناددهی به این مقاله
نویسنده‌(ها): میثم داستانی
عنوان مقاله: معرفی سامانه متن باز مدیریت اطلاعات پژوهشی Eprints
عنوان مجله: کتابدار ۲.۰ – (عنوان لاتین: Kitābdār-i 2.0)
دوره مجله(Vol): ۲
شماره مجله(Issue): ۲
سال(Year): ۱۳۹۵
شناسه دیجیتال(DOI):
لینک کوتاه: http://lib2mag.ir/4147
Download PDF

درباره ی میثم داستانی

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی گرایش بازیابی اطلاعات، دانشگاه پیام نور مشهد

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *