مقدمه
زندگی کنونی بشر به شکلی پیش رفته است که اشیاء نقشی حیاتی در آن ایفا میکنند. در گذشته اشیاء عملکرد محدودی داشتند؛ اما فناوری نوین اینترنت اشیا[۱] که ارتباطات در آن فراتر از ارتباط انسان با انسان و ماشین با ماشین است منجر شده است که کارکردهای دادهای در اشیاء فعال شده و عملکردهای نیمه هوشمندانهای را در اشیا شاهد باشیم. در اینترنت اشیا میلیاردها شیء میتوانند با یکدیگر و با محیط اطراف ارتباط برقرار کرده و به تبادل اطلاعات بپردازند.
در بریتانیا کتابخانهها با چالش های عمیقی روبرو هستند. عدم اطمینان در مورد آینده چاپ و بحث و گفتگو پیرامون آن، کمک میکند تا از کاهش ارزش مخازن کتاب سنتی درک درستی داشته باشیم. در همین حال، همواره کاهش بودجه عمومی، منجر به کاهش خدمات یا تعطیلی کتابخانهها شده است؛ اما جای نگرانی نیست برای بسیاری از جوامع کتابخانهها همچنان منابع حیاتی باقی مانده و برای دسترسی به دانش کافی هستند و استفاده رایگان رایانه و فعالیتهای جامعه را فراهم میکنند. فناوری، به دور از کنار گذاشتن کلمه چاپی، ممکن است بتواند از آن پشتیبانی کند. شاید اینترنت اشیا بتواند با بهینه سازی استفاده از فضا، افزایش تجربه بازدید کنندگان و حفظ مجموعههای کمیاب با ارزش از طریق مدیریت اتاق هوشمند به کتابخانهها یاری برساند.
معیارهای سرشماری: درک مدل رفتاری مراجعان
حجم زیاد اطلاعات و محدودیت فضای ذخیرهسازی به قدری مهم است که باید از فضای موجود به بهترین شکل ممکن استفاده شود. برای انجام این کار، ما باید درک کنیم که مراجعان در واقع از چه چیزی استفاده میکنند. چند نفر از فضاهای کاری و سالن های مطالعه استفاده میکنند؟ چه ساعاتی در روز شلوغ تر است؟ محبوبترین قفسهها کدام هستند؟
سنسورهای مجاورتی، مستقر در یک سیستم شبکه میتوانند به ساختن یک سیستم موقعیتیابی داخلی کمک کنند که بتواند حرکات بازدید کننده را ردیابی کند و به همه این سؤالات پاسخ دهد. با پخش شدن ۲۵ یا ۳۰ پرتو در داخل ساختمان، میتوان تعداد بازدید کنندگان، آنچه را که آنها جستجو کردهاند و کدام بخش از کتابخانه شلوغترین قسمتهای روز بوده است را اندازهگیری کرد. این اطلاعات میتواند به صورت بی سیم به یک برنامه همراه ارسال شود و به صورت داشبورد برای کارکنان کتابخانه نمایش داده شود.
فعالیتهای جامعه، بر اساس علایق شما
فناوری بیکون[۲] (سنسور) می تواند مزایای دیگری نیز به اعضاء و مراجعان کتابخانه ارائه دهد. مانند آگاهی از فعالیتها، کارگاههای آموزشی، کلاسها یا پیشنهادها بر اساس علایق آنها، این امر نه تنها دامنه وسیعی از خدمات ارائه شده را برجسته میکند، بلکه میتواند به افراد تازه وارد جامعه کمک کند تا با سایر افرادی که همان علاقه را دارند در ارتباط باشند.
به عنوان مثال برنامه iBeacon اطلاعات مربوط به مکان را در مورد پیشنهادها و رویدادهای کتابخانه برای مراجعان ارسال میکند؛ بنابراین شخصی که در حال دیدن بخش ترس و وحشت است، ممکن است آخر هفته بعد اعلانی درباره خواندن کتاب با مضمون هالووین در کتابخانه دریافت کند. شخصی که وقت زیادی را در بخش آشپزی میگذارد، ممکن است اعلانی نسبت به نمایش آشپزی آتی داشته باشد.
کدهای کیوآر و برچسب های رفید
برای منابع چاپی مثل کتابها خیلی ساده میتوان با یک برچسب رفید[۳]، یک کتاب چاپ شده را به یک شیء متصل تبدیل کنید. به طور مثال این برچسب میتواند به صورت بیسیم اطلاعات منتخب، مانند اینکه آیا این کتاب در دسترس است یا بررسی شده است ارائه نماید. در همین حال شخصی که برای پیدا کردن کتاب جدید مورد علاقه خود با مشکل مواجه شده باشد میتواند کد کیوآر[۴] یک رمان مورد علاقه را بررسی کند تا پیشنهادهای سایر عناوینی را که ممکن است از آن لذت ببرد را نیز رصد کند.
محافظت از مجموعه های با ارزش
کتابخانههای بزرگتر یا تخصصی میتوانند از اینترنت اشیاء برای حفاظت از مجموعههای با ارزش خود با نظارت و کنترل شرایط نگهداری استفاده کنند. سنسورهای رطوبت، دما و نور میتوانند شرایط را در اتاق کتابهای نادر و کمیاب در زمان واقعی اندازهگیری کنند و از راه دور آنها را مطابق دستور العملهای از پیش تعیین شده برای حفظ آثار با ارزش در داخل آن، تنظیم کنند.
یادگیری در مورد کار IBM برای حفظ فرهنگ از طریق تکنولوژی
این فناوری اغلب با مؤسسات فرهنگی کار میکند، از تکنولوژی برای حفظ و محافظت از نسخههای خطی تاریخی، مجسمهها و دیگر منابع ارزشمند استفاده میکند.
برای مطالعه بیشتر در این زمینه (اینجا) را کلیلک کنید.
پانویس ها
[۱] .(Internet Of Things (IOT
[۲] Beacon ها فرستنده های کوچک و بیسیم هستند که از تکنولوژی بلوتوث و انرژی کم برای ارسال سیگنال به سایر دستگاههای هوشمند در نزدیکی خود استفاده میکنند. آنها یکی از آخرین پیشرفتهای تکنولوژی در بازار محسوب میشوند. Beacon ها به سادگی و با دقت بالا اطلاعات را به دستگاههای متصل ارسال میکنند و جستجوهای Location-Based را میسر میسازند. هر Beacon دارای یک شناسهی منحصر به فرد از اعداد و حروف است و اطلاعات شناسایی شده توسط بلوتوث را در هر ثانیه پخش میکند. آنها دستگاههای بسیار سادهای هستند.
[۳] RFID
[۴] QR
منبع
مشخصات استناددهی به این مقاله | |
نویسنده(ها): | احمد اصغریان |
عنوان مقاله: | محافظت از کتابخانهها با اینترنت اشیاء |
عنوان مجله: | کتابدار ۲.۰ – (عنوان لاتین: Kitābdār-i 2.0) |
دوره مجله(Vol): | ۶ |
شماره مجله(Issue): | ۳ |
سال(Year): | ۱۳۹۹ |
شناسه دیجیتال(DOI): | |
لینک کوتاه: | http://lib2mag.ir/11898 |