کاریابی در کتابخانه ها

انسان برای تأمین نیازهای اولیه خود نیازمند شغل است و در صورت عدم توجه به آن سلامت جامعه به خطر می افتد.  از این رو بیکاری در دنیای کنونی عامل بازدارنده ی چرخشِ چرخ اقتصادی، که مبتنی بر رشد و بالندگی فرهنگ اقتصادی کشورها است، به شمار می رود. از طرفی اهمیت موضوع بیکاری و آثار و تبعات اقتصادی- اجتماعی آن موجب به کارگیری سیاست های اشتغال و مبارزه با بیکاری در اکثر کشورها، به ویژه کشورهای در حال توسعه می باشد (احسان فر و دیگران، ۱۳۹۴، ص۱۱۸).

کاریابی را می توان فرآیندی دانست که ازطریق آن سازمان های دولتی یا خصوصی، جویندگان کار را در یافتن شغل و کارفرمایان را درتأمین نیروی انسانی یاری می کنند. مراکز و مؤسسات کاریابی باهدف سازگاری و انطباق عرضه و تقاضای نیروی کار ایجاد می شوند و ایفای نقش آنها در فرآیند کاریابی به عنوان بازوان اجرایی دولت بسیار حائز اهمیت است (ازما و رهبری، ۱۳۹۴، ص۶۲ ). امروزه با پیشرفت فناوری های اطلاعاتی و گسترش شبکه ی جهانی وب، مردم دیگر انتظار ندارند که به شکل سنتی برای کاریابی اقدام کنند. از این رو در  ابتدای سال ۱۳۹۲ راه اندازی شبکه ملی بازار کار در ایران با هدف از ثبت نام جویندگان کار و تامین نیروی کار مورد نیاز کارفرمایان در زمره اقدامات ارزشمند وزارت تعاون، کار ورفاه اجتماعی قرار گرفته است که در حال حاضر این فرایند مراحل اولیه خود را طی می نماید که امید است با تکمیل آن گام موثری در جهت شناخت بازار کار برداشته شود(طلوعی و اکبری پور، ۱۳۹۳، ص۴۹).

اما علاوه بر موارد مشابه ذکر شده در بالا کتابخانه ها در سطح جهان به عنوان مراکزی که وظیفه ی آن ها برطرف ساختن نیاز اطلاعاتی کاربران است، در جهت بهبود وضعیت اشتغال که یکی از مسائل مهم اقتصادی هر کشور محسوب می شود، به مسأله ی کاریابی توجه کرده اند. به عبارت دیگر کتابخانه ها با استفاده از فناوری های اطلاعاتی، در جهت رشد و رسیدن به اهداف کتابخانه به مطرح کردن فرصت های شغلی به عنوان نیاز اطلاعاتی کاربران پرداخته اند ،  به عنوان مثال می توان به کتابخانه ملی کنگره آمریکا (که قدیمی‌ترین انستیتوی فرهنگی دولت فدرال آمریکا و بزرگ‌ترین کتابخانهٔ جهان است اشاره کرد. این کتابخانه  فرصت های زیادی برای کسانی که به دنبال اشتغال، کارآموزی و یا کمک هزینه های تحصیلی هستند را ارائه می دهد، در واقع اطلاعات کاملی درباره ی فرصت های شغلی که در کتابخانه به آن ها نیاز دارند و مزایای آن ها مطرح می کند، این امکان در وب سایت کتابخانه در بخش درباره و زیر بخش  Jobs & fellowships  قرار داده شده، و لیست شغل ها در قسمت Current Jobs قابل مشاهده است.

lib1

کتابخانه های عمومی نیز فرصت های شغلی مرتبط با خود و شرایط پذیرش را ارائه می دهند، مانند کتابخانه ی عمومی بروکلین (که در بخش بروکلین، در شهر نیویورک در ایالات متحده آمریکا قرار دارد.

این کتابخانه پنجمین کتابخانه عمومی بزرگ در ایالات متحده آمریکا می‌باشد. که همانند سایر کتابخانه های عمومی به معرفی فرصت های شغلی در بخش  Jobs & Business Information پرداخته است تا کاربران به گونه ای رایگان و به سهولت از فرصت ها ی شغلی موجود در این کتابخانه آگاه شوند.

متأسفانه تا کنون به این مسأله در کتابخانه های داخل کشور توجهی نشده است. فراهم کردن امکان کاریابی در کتابخانه می تواند سبب روانه شدن مراجعه کنندگان به کتابخانه شود، چه از طریق مراجعه ی مستقیم به کتابخانه چه از طریق مراجعه به وب سایت کتابخانه؛ استفاده از این امکان در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی مزایای فروانی دارد از جمله: بهبود مدیریت، سهولت در نقل و انتقال نیروی کار، کاهش هزینه ها، حذف هزینه هایی مثل تهیه ی کاغذ و چاپ، کاهش هزینه های ایاب و ذهاب، کاهش آلودگی های محیط زیست، ترافیک و … در نهایت مطرح شدن فرصت های شغلی در کتابخانه ها علاوه بر اینکه سبب تأمین نیروی کار ِکارفرمایان در کمترین زمان ممکن و یافتن شغل برای فرد جویای کار می شود، به رونق کتابخانه ها و اهمیت یافتن آنها در سطح جامعه نیز کمک می کند.  از این رو ضروری به نظر می رسد که در داخل کشور نیز به این مسأله در جهت رسیدن به اهداف کتابخانه ها توجه شود.

منابع و مآخذ

۱- احسان فر، محمد حسین؛ اثنی عشری امیری، ابوالقاسم و میکائیلی، سیده وجیهه (۱۳۹۴). بیکاری، فرصت های شغلی و منحنی بوریج در استان های ایران با رویکرد داده های تابلویی. پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی، ۵ (۲۰)، ۱۰۹-۱۱۹٫

۲- ازما، فریدون و رهبری، محمد (۱۳۹۴). شناسایی و رتبه بندی مهمترین عوامل مؤثر برکشف فرصت های شغلی در کاریابی های غیردولتی (مطالعه موردی استان گلستان). ماهنامه کار و جامعه، (۱۸۱) ، ۶۲-۶۹٫

۳- طلوعی، محمدابراهیم و اکبری پور، صفدر(۱۳۹۳). کاریابی الکترونیکی با ابزارشبکه ملی بازارکار. ماهنامه کار و جامعه، ( ۱۷۶) ، ۴۲-۴۹٫

۳- http://www.loc.gov

۴- http://www.hplct.org

نویسنده: ندا صیادی

مشخصات استناددهی به این مقاله
نویسنده‌(ها): ندا صیادی
عنوان مقاله: کاریابی در کتابخانه ها
عنوان مجله: کتابدار ۲.۰ – (عنوان لاتین: Kitābdār-i 2.0)
دوره مجله(Vol):
شماره مجله(Issue):
سال(Year): ۱۳۹۴
شناسه دیجیتال(DOI):
لینک کوتاه: http://lib2mag.ir/2187
Download PDF

درباره ی ندا صیادی

دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی گرایش مدیریت اطلاعات، دانشگاه رازی کرمانشاه.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *