خانه / آرشیو / دوره اول (1394) / شماره اول (مهر 1394) / معرفی کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران

معرفی کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران

تاریخچه کتابخانه مرکزی پارک شهر:

کتابخانه مرکزی پارک شهر در سال ۱۳۴۰در محل فعلی سفره خانه سنتی واقع در محوطه پارک شهر تهران در منطقه سنگلج، از محله های قدیمی تهران، افتتاح شد. کتابخانه تا پیش از سال ۱۳۴۰ در محل سابق دفتر پارک بود. در این سال با همکاری شرکت ملی نفت ایران، کتابخانه ای با حدود ۳۸۰۰ جلد کتاب گشایش یافت. سه سال بعد کلنگ ساختمان جدید کتابخانه با زیر بنای ۲۸۳۰ متر مربع در ضلع جنوب غربی پارک شهر به زمین زده شد و در آبان ۱۳۵۰ به محل کنونی آن انتقال یافت.

کتابخانه تا سال ۱۳۵۲ توسط سازمان کتابخانه های عمومی شهر تهران وابسته به شهرداری، اداره و اعتبار آن از ۵/۱ درصد درآمدهای شهرداری تأمین می شد. از اواخر ۱۳۵۲ اداره کتابخانه مرکزی بر عهده وزارت فرهنگ و هنر و بعد از آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است. بودجه آن نیز از سوی این وزارتخانه تأمین می شد. از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۴ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، کتابخانه پارک شهر و سایر کتابخانه های عمومی استان تهران را اداره و از سال ۱۳۸۴ اداره آن به نهاد کتابخانه های عمومی کشور واگذار شد.

کتابخانه در حال حاضر دارای بیش از ۳۲۰۰۰ جلدکتاب در موضوعات مختلف دارد در بخش امانت است. در بخش امانت روزانه به طور متوسط ۳۰۰ نفر مراجعه کننده دارد. تعداد اعضای فعال در این بخش در حال حاضر بیش از   ۸۵۰۰  نفر می­ باشد. ساعات کار این بخش از ۸ الی۲۴ می باشد. خدمات بخش شامل امانت، تحویل و تمدیدکتاب به صورت حضوری و تلفنی است.

کتابخانه درای بخش امانت، بخش مرجع، بخش نشریات، بخش خدمات فنی، بخش ایثارگران، پیک فرهنگ و بخش کودک می ­باشد. در ادامه به معرفی خدمات ارائه شده در بخش کودک کتابخانه مرکزی پارک شهر می پردازیم.

خدمات بخش کودک:

بخش کودک کتابخانه مرکزی سابقه دراز مدتی در خدمت به کودکان دارد و در برآوردن نیازهای مطالعاتی کودکان با خانواده ها و مدارس متحد شده است. این بخش با فراهم آوردن گروه وسیعی از مواد و فعالیت­‌ها، فرصت‌هایی برای کودکان فراهم می­‌آورد تا لذت خواندن و هیجان ناشی از کشف دانش و آثار تخیلی را تجربه کنند.

در این بخش، در کنار خدمات ارائه شده برای کودکان، مجموعه­‌هایی از کتاب­ها و فهرستی از خدمات اجتماعی دسترس پذیر برای بزرگسالان همراه کودکان، نیز تأمین شده است.

Tehran City Park Library 2

کارهایی که در بخش کودک صورت می پذیرد :

  1. فهرستنویسی (ورود اطلاعات) و آماده سازی منابع٫
  2. ارائه خدمات به کودکان و نوجوانان تا پایان ۱۴ سالگی.
  3. ارائه خدمات به پژوهشگران کودک و نوجوان.
  4. ارائه خدمات جانبی چون قصه و شعر خوانی، اجرای نمایش عروسکی، نمایش فیلم، برگزاری مسابقات مختلف نقاشی، شعر، کتابخوانی، مقاله نویسی و …، برگزاری جشنواره ها، برگزاری کلاس‌های هنری و… فراهم آوردن شرایط لازم جهت بازدید دانش آموزان از بخش.
  5. ایجاد نمایشگاه از آثار نقاشی کودک و نوجوان.
  6. معرفی تازه های منابع کودک و نوجوان در کتابخانه.
  7. تأمین نشریات خاص کودک و نوجوان و ارائه آنها در بخش برای اعضاء و خانواده ها.
  8. تأمین منابع مرجع خاص کودک و نوجوان.
  9. همکاری با سایر بخشهای کتابخانه و سایر نهادها در برگزاری نمایشگاههای کتاب و … .
  10. تأمین منابع در زمینه های روانشناسی، تربیت کودک، آشپزی و … و ایجاد بخشی جهت ارائه خدمات به مادران و خانواده های اعضاء.
  11. فراهم آوردن وسایل بازی و سرگرمی کودک و نوجوان.
  12. همکاری با بخش خدمات فنی در ارائه آمار ماهانهو ۶ ماهه.

بخش کودک هم اکنون با دو نفر کتابدار و با دو دستگاه رایانه متصل به شبکه داخلی کتابخانه، بیش از ۱۰۰۰۰ نسخه منابع کتابی، ۲ عدد میز مطالعه کودک و ۲۰ عدد صندلی مطالعه کودک و … درحال ارائه خدمات به بیش از ۱۰۰۰ نفر از اعضای خردسال خود می‌باشد.

ساعت فعالیت این بخش از ساعت ۸ الی ۲۰ می باشد.

  • نشانی: تهران، خیابان وحدت اسلامی، خیابان بهشت، روبروی دیوان عدالت اداری، کتابخانه مرکز پارک شهر
  • تلفن: ۵۵۱۵۲۳۱۲ داخلی ۱۱۶
  • آدرس وبلاگ کتابخانه: http://markazi-tehran.blogfa.com

 

نویسنده: معصومه حسنخانی

مشخصات استناددهی به این مقاله
نویسنده‌(ها): معصومه حسنخانی
عنوان مقاله: معرفی کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران
عنوان مجله: کتابدار ۲.۰ – (عنوان لاتین: Kitābdār-i 2.0)
دوره مجله(Vol):
شماره مجله(Issue):
سال(Year): ۱۳۹۴
شناسه دیجیتال(DOI):
لینک کوتاه: http://lib2mag.ir/256
Download PDF

درباره ی معصومه حسنخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد علم سنجی دانشگاه تهران، کتابدار نهاد کتابخانه های عمومی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *