خانه / کتابخانه و کتابدار 2.0 / آموزش و مهارتهای 2.0 / معرفی نرم افزار علم سنجی هیست سایت (بخش دوم)
نرم افزار هیست سایت

معرفی نرم افزار علم سنجی هیست سایت (بخش دوم)

عملکردهای اساسی نرم‌افزار

  • رتبه‌بندی مدارکی از یک حوزه علمی: به‌وسیله ارجاعات استناد شده محلی (LCR)، تعداد ارجاعات استناد شده (NCR)، تعداد استناد جهانی (GCS)، تعداد استناد محلی (LCS)، لیست الفبایی بر اساس عنوان، نام نویسنده، نام مجله و تاریخ انتشار
  • رتبه‌بندی مجلات یک حوزه علمی: به‌وسیله تعداد مدارک در یک حوزه موضوعی (PUBS)، تعداد کل استناد جهانی (TGCS)، تعداد کل استناد جهانی در یک سال، تعداد کل استناد محلی (TLCS)، تعداد کل استناد محلی در هرسال، ترتیب الفبایی نام مجلات.
  • رتبه‌بندی نویسندگان یک حوزه علمی: به‌وسیله تعداد مدارک در دامنه موضوعی (PUBS)، تعداد کل استناد جهانی (TGCS)، تعداد کل استناد جهانی در هر سال، تعداد کل استناد محلی (TLCS)، تعداد کل استناد محلی در هرسال، تعداد کل ارجاعات استناد شده (TLCR)، کل ارجاعات استناد شده در ابتدا و انتهای مجموعه، ترتیب الفبایی نام نویسندگان
  • رتبه‌بندی ارجاعات بیرونی: بر اساس تعداد استناد محلی (LCS)، به ترتیب الفبایی عنوان، به ترتیب الفبایی نام نویسنده، به ترتیب الفبایی نام مجله، به ترتیب تاریخ انتشار
  • رتبه‌بندی کلمات عنوان مدارک یک حوزه علمی: بر اساس تعداد مدارک در یک دامنه موضوعی (PUBS)، میزان کل استناد جهانی مدارک، میزان کل استناد محلی مدارک، به ترتیب الفبایی کلمات.
  • رتبه‌بندی سال‌ها: رتبه‌بندی مقالات یک حوزه علمی بر اساس سال، نوع مدرک، زبان، مؤسسه، کشور
  • ماتریس استنادی (گره‌ها، ارجاعات محلی، استنادات محلی)
  • عینی سازی ماتریس استنادی: هیست سایت به کاربر اجازه می‌دهد در لیست مقالات بازیابی شده، مقالات ویژه را شخصی‌سازی کند که شامل نمایش‌های گرافیکی است و هیستوگراف نامیده می‌شود. به‌طور معمول نقشه‌های تعریف‌شده بر اساس پانزده الی بیست مقاله برتر در یک مجموعه ترسیم می‌شود که دارای بالاترین تأثیر استنادی در موضوع یا بیشترین تعداد محلی یا جهانی هستند (وبگاه گارفیلد).

جستجوی هیست سایت

هیست سایت شامل یک موتور جستجو است که جستجوی منابع اطلاعاتی موردنیاز کاربر را انجام می‌دهد. در این نرم‌افزار با یک کلیک بر روی کلمه عنوان، نویسنده، یا نام نشریه لیستی از رکوردهای حاوی آن اصطلاح جستجو مشاهده می‌شود. یک کاربر می‌تواند زیرمجموعه‌ای از رکوردها را با اضافه نمودن برچسب‌هایی بر اساس نام کاربر ذخیره کند. زیرمجموعه رکوردها می‌تواند به‌منظور تحلیل‌های بیشتر از مجموعه استخراج شود.

ویرایش در هیست سایت

هیست سایت چندین ویژگی ویرایشی را در نظر گرفته است که این ویرایش داده‌ها مجموعه را آسان نماید. امکان ویرایش همزمان رکوردهای چندگانه به‌منظور یکدست کردن متغیرهای املایی در نام نویسندگان، آدرس‌ها یا منابع استناد وجود دارد. این ویژگی از این جهت مفید است که یک کاربر می تواند کتاب‌ها یا انواع دیگر سند که در پایگاه وب آو ساینس نمایه نشده‌اند را به مجموعه اضافه نمایند.

گروه‌های استفاده‌کننده

طیف گسترده‌ای از کاربران از قبیل پژوهشگران، مدیران پژوهشی، کتابداران، مورخان، ویراستاران مجلات، ناشران و … که به تجزیه‌وتحلیل متون علمی مختلف نیازمندند، از جمله مخاطبان اصلی این نرم‌افزار می‌باشند. (صدیقی، ۱۳۹۰).

  • پژوهشگران: برای محققانی که به‌طور مرتب مقاله‌ای را منتشر می‌کنند، استفاده از هیست سایت می‌تواند در اضافه کردن ابعاد جدیدی به مقالات روزانه آن‌ها یا آماده‌سازی یک مقاله مروری کمک نماید. البته برای پژوهشگرانی که نگارش متون علمی جز فعالیت‌های روزمره‌شان نیست، از طریق مرور متون در هیست سایت می‌توانند بر تنبلی خود غلبه کنند.
  • روزنامه‌نگاران علمی: هیست سایت می‌تواند آشنایی آن‌ها را در یک موضوع جدید وابسته به مأموریتشان سرعت ببخشد.
  • مورخان علم: هیستوگراف‌ها و آمارهای ایجادشده توسط هیست سایت در درک بهتر توسعه و وضعیت حوزه‌های پژوهشی مورخان علم کمک می‌نماید.
  • سردبیران نشریات: سردبیر یک نشریه می‌توانند یک کتابشناسی از خروجی مقالات نشریه‌اش ایجاد کند و سپس به‌طور دستی آن را در هیست سایت وارد نماید تا مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گیرد. نتایج هیستوگراف‌ها و آمارهای ارائه‌شده می‌تواند به درک بهتری از نقش نشریه در یک زمینه موضوعی منجر شود تا در نهایت باعث تقویت آن گردد.
  • کتابداران: اگر یک کتابدار جستجویی را برای کاربری انجام دهد و نتایج آن را از طریق هیست سایت تحلیل کند، ارزش‌افزوده‌ای برای جستجوی انجام‌شده خواهد بود. حتی اگر کاربران خودشان جستجوهایشان را انجام می‌دهند کتابداران می‌توانند استفاده از نرم‌افزار هیست سایت را به‌عنوان راهی برای درک بهتر نتایج جستجویشان پیشنهاد نمایند.
  • مدیران پژوهشی: کتابشناسی مقالات تولیدشده توسط یک واحد پژوهشی می‌تواند به‌طور دستی وارد شود و توسط هیست سایت تحلیل گردد. نتایج داده می‌تواند برای ارزیابی کمی و کیفی عملکرد واحد پژوهشی مفید باشد.

 منبع:

  • صدیقی، مهری. (۱۳۹۰). معرفی نرم افزار تحلیل استنادی هیست سایت.خبرنامه علم‌سنجی، شماره ۱، بهار، ص ۸-۹٫

 نویسنده: معصومه حسنخانی

مشخصات استناددهی به این مقاله
نویسنده‌(ها): معصومه حسنخانی
عنوان مقاله: معرفی نرم افزار علم سنجی هیست سایت (بخش دوم)
عنوان مجله: کتابدار ۲.۰ – (عنوان لاتین: Kitābdār-i 2.0)
دوره مجله(Vol):
شماره مجله(Issue):
سال(Year): ۱۳۹۴
شناسه دیجیتال(DOI):
لینک کوتاه: http://lib2mag.ir/974
Download PDF

درباره ی معصومه حسنخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد علم سنجی دانشگاه تهران، کتابدار نهاد کتابخانه های عمومی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *