خانه / آرشیو / دوره دوم (1395) / کتابخانه‌های عمومی در جامعه دانایی محور (کتابخانه ی شماره یک از ۳۱)

کتابخانه‌های عمومی در جامعه دانایی محور (کتابخانه ی شماره یک از ۳۱)

به عنوان مقدمه:

بخش پژوهشی دانشگاه هانریش هانیه شهر دوسلدورف در کشور آلمان در سال ۲۰۱۳ پژوهشی بر روی برترین کتابخانه‌های عمومی جهان شهرهای اطلاعاتی انجام داد با عنوان:

Public Libraries in Knowledge Society: Core Services of Libraries in Informational World Cities

“کتابخانه‌های عمومی در جامعه دانایی محور(معرفتی): خدمات‌هسته‌ای(اصلی) کتابخانه‌ها در جهان‌شهر (شهر جهان)های اطلاعاتی” که در آن به بررسی خدمات ارائه شده در ۳۱ کتابخانه عمومی برتر می‌پردازد. در سلسله مطالبی با عنوان برترین کتابخانه‌های عمومی جهان بر اساس رتبه بندی صورت گرفته در این پژوهش به معرفی اجمالی این کتابخانه‌ها می‌پردازیم. در زیر چکیده این مقاله آورده شده است.

چکیده:

شهرهای اطلاعاتی بسترهای اولیه جوامع هوشمند هستند. کتابخانه‌های عمومی، به عنوان بخشی از زیرساخت دیجیتال، هوشمند، علمی و خلاق نقش مهمی در شهرهای اطلاعاتی ایفا می‌کنند. کتابخانه‌ها به عنوان عوامل محلی در فضای شهرهای اطلاعاتی به هر دو صورت فیزیکی و دیجیتالی دارای ارزش اقتصادی‌اند. به این دلایل، ما تصمیم گرفتیم خدمات کتابخانه‌ها را در دو گروه مهم که کتابخانه فیزیکی و دیجیتال نامیده می‌شوند، بررسی نمائیم. برای ۳۱ جهان شهر اطلاعاتی تعیین شده، ما به صورت تجربی خدمات اصلی کتابخانه‌های عمومی آن‌ها را با بررسی متن صفحات وب کتابخانه‌ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. به علاوه، ما فعالیت کتابخانه‌ها را در رسانه‌های اجتماعی مورد مطالعه قرار دادیم. بسیاری از کتابخانه‌ها منابع الکترونیکی شامل، کتاب‌های الکترونیکی، مجلات الکترونیکی و پایگاه‌های داده‌های کتابشناسی را به صورت رایگان برای اعضایشان فراهم نموده‌اند. کتابخانه‌ها خدمات مرجع دیجیتال را بیشتر از طریق ایمیل و فرم‌های وب ارائه می‌دهند. حضورشان در رسانه‌های اجتماعی (شبکه‌های اجتماعی) محدود به پست گذاشتن در فیسبوک و توئیتر است.تقریبا همه کتابخانه‌های عمومی که ما بررسی کردیم، از لحاظ معماری نقاط جذاب و دیدنی ناحیه خود بودند. در کنار فضای بازی کودکان، کتابخانه‌ها مجهز به سالن‌هایی برای آموزش و گردهمایی، و به میزان محدودی فضای کاری کوچکتر هستند. اکثر کتابخانه‌ها داخل ساختمان خود مجهز به Wi-Fi (وای فای) اند. بیش از نیمی از کتابخانه‌های مورد بررسی با فناوری RFID (آر اف آی دی) کار می‌کنند. به صورت موردی کتابخانه عمومی در جامعه معرفتی دو خدمت اصلی ارائه می‌دهد: ۱) پشتیبانی شهروندان، شرکت‌ها و ادارات دولتی درشهر و منطقه‌شان با خدمات دیجیتالی، از جمله منابع الکترونیکی همچنین خدمات مرجع و تبادل با اعضایشان از طریق رسانه اجتماعی؛ و ۲) فراهم نمودن فضایی فیزیکی برای نشست‌ها، آموزش و کار، همچنین فضایی برای کودکان و دیگر گروه‌ها، در بنایی که شاخص معماری شهری است.

کتابخانه عمومی آمستردام: کتابخانه‌ای با دو ایستگاه رادیویی!!!

اصطلاح کتابخانه هیأت امنایی آمستردام (Openbare Bibliotheek Amsterdam)، نامی است که برای همه کتابخانه‌های عمومی آمستردام به‌کار می‌‌رود. در حال حاضر (۲۰۱۶) این مجموعه شامل ۲۶ کتابخانه و ۴۳ ایستگاه مطالعه است. بزرگترین کتابخانه این مجموعه (اُبا)، کتابخانه مرکزی است که در سال ۱۹۷۷ تأسیس شد، در سال ۲۰۰۷ به طراحی معمار معروف هلندی (جو کانن) و هزینه ۸۰ میلیون یورو ساختمان جدید آن در مکان فعلی افتتاح گردید. این بنا در ده طبقه با زیر بنای ۲۸۵۰۰ متر مربع دارای ۱۲۰۰ صندلی که نیمی از آن مجهز یه رایانه متصل به اینترنت است، در سمت شرقی ایستگاه مرکزی آمستردام واقع است. پارکینگ این کتابخانه گنجایش ۲۰۰ دوچرخه را دارد. از خصوصیات بنا می توان به طراحی هوشمند و پاک سیستم تهویه و روشنایی اشاره کرد. همچنین در طبقه هفتم کتابخانه رستوران زنجیره ای معروف هلندی شعبه دارد. از دیگر امکانات کتابخانه می‌توان به سالن کنفرانس، سالن برگزاری نمایشگاه، موزه کتابخانه و موزه جرالد ریوی (نویسنده هلندی) اشاره کرد.

1

کتابخانه دارای ۱.۵ میلیون مدرک شامل کتاب، جزوه، دیداری شنیداری و… است. سیستم امانت کتاب کاملا خودکار انجام می‌شود. کتابخانه دارای فناوری RFID  است.

کتابخانه هفت روز هفته از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب باز است. کتابخانه دارای یک طبقه اختصاصی برای کودکان ، کافه فلسفه ، و تریبون آزاد سخنرانی برای عموم با هر عقیده‌ای است.

کتابخانه داری طیف وسیعی  از  امکانات چاپ و پرینت برای عموم است. 

از نکات جالب توجه این کتابخانه وجود دو ایستگاه رادیویی آمستردام اف ام (Amsterdam FM) در طبقه همکف و  ابا زنده (OBA Live)  در طبقه چهارم است که برای عموم قابل بازدید است.5

مورد جذاب دیگر وجود شهر موش‌های معروف ساخته شده توسط کارینا چاپمن است که  در بخش جوانان نگه‌داری می‌شود. خانه عروسکی جادوئی موش‌ها،دست‌ساز است. این خانه موش‌ها، یا عمارت موش دکور ماجراهای دو موش به نام‌های سم و جولیا است.

 

 

 

 

 

نویسنده: مهدیه ایرانشاهی

مشخصات استناددهی به این مقاله
نویسنده‌(ها): مهدیه ایرانشاهی
عنوان مقاله: کتابخانه‌های عمومی در جامعه دانایی محور (کتابخانه ی شماره یک از ۳۱)
عنوان مجله: کتابدار ۲.۰ – (عنوان لاتین: Kitābdār-i 2.0)
دوره مجله(Vol): ۲
شماره مجله(Issue): ۴
سال(Year): ۱۳۹۵
شناسه دیجیتال(DOI):
لینک کوتاه: http://lib2mag.ir/6285
Download PDF

درباره ی مهدیه ایرانشاهی

کارشناسی ارشد کتابداری - کتابدار کتابخانه عمومی شهدای هشتم شهریور غازیان بندرانزلی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *