خانه / کارآفرینی / خلاقیت / ۵ نوآوری که نشان می‌دهد کتابخانه‌ها مُلزم به نابودی نیستند

۵ نوآوری که نشان می‌دهد کتابخانه‌ها مُلزم به نابودی نیستند

البته، ممکن است که دوران جستجو کردن و به امانت گرفتن کتاب‌ها به آرامی به پایان راه خود نزدیک شود، اما ایده‌ی یک کتابخانه می‌تواند کتابخانه را با شرایط وفق دهد بجای اینکه آن را به سمت نابودی سوق دهد. این ۵ مکان دقیقاً همین کار را انجام می‌دهند.
وقتی من[۱] در دبیرستان یک درس به اسمِ «علم کتابداری[۲]» را گذراندم، نوآوری اولیه‌ای که من یاد گرفتم دربارۀ نظام رده‌بندی دهدهی دیویی[۳] بود؛ که در سال ۱۸۷۶ اختراع شده بود.اما کتابخانه‌ها ادعا می‌کنند که علیرغم نامشان (که متشکل از liber است که معنای آن از واژه لاتین «پوست درخت[۴] » می‌آید.)، آن‌ها کانون نوآوری هستند؛ و شگفت آنکه این مسئله تا حدودی درست است.
بله عمل «جستجو کردن[۵] » که کتابخانه‌ها بر اساس آن بنا شدند کاملاً با چگونگی جستجوی اطلاعات در اینترنت متضاد است؛ اما تهدید وجودی ایجادشده توسط وب، کتابخانه‌های عمومی و خصوصی را در مورد چگونگی ارائه خدمت به مردم بدون وجود کتاب‌های فیزیکی بلکه با اطلاعات وادار به تجدیدنظر نمود. در اینجا پنج تا از جالب‌ترین نمونه‌ها در این مورد عنوان شده است:

۱. کتابخانۀ بدون کتاب

1681678-inline-exterior-view-bdd66386a7806e55ceca6645371105d87caa2316-s6-c10

زمانی که یک قاضی[۶] از بخش بِکسار[۷] ایالت تگزاس[۸] اعلام کرد که قصد دارد یک کتابخانۀ بدون کتاب بسازد موجی بر پا شد. این طرح تا حدودی اغراق‌آمیز به نظر می‌رسید؛ اینکه کتابخانه‌ای بدون هیچ‌گونه کتاب‌ جلد کاغذی و جلد مقوایی ایجاد شود، اما کتابخانه بیبلیوتک[۹] مملو از کتاب‌خوان‌های الکترونیک[۱۰] شد که نسخه‌های الکترونیک را در دسترس کسانی که عضو کتابخانه هستند قرار می‌دهد.

۲. کتابخانه‌ها به‌عنوان مدارس

1681678-inline-8572467664-8a655ed718-b

در یک نوآوری کمتر افراطی، سیستم کتابخانه عمومی بروکلین[۱۱] یک بخش از کتاب‌های جلد کاغذی را برای ساخت چیزی که به نام «مجموعه اطلاعاتی[۱۲] » خوانده می‌شود منتقل کرد. این فضا پر از رایانه و یک استودیوی ضبط است، اما تقریباً مهم‌ترین اتاق این فضا کلاسِ درسی است که در آنجا همه‌چیز در مورد نرم‌افزار ادوبی پریمیر[۱۳] برای بکار بردن در کتاب‌خوان‌های الکترونیک ارائه می‌شود.

۳. کتابخانه‌ها به‌عنوان کارگاه‌های ساخت ایده[۱۴]

1681678-inline-5078385565-bd4777e25e-b

کتابخانه وست پورت[۱۵] از پرداختن به اطلاعات دیجیتالی به‌صورت انتزاعی راضی نبود. آن‌ها می‌خواستند که مردم قادر باشند چیزهای واقعی را بسازند. کارگاهِ ساخت ایدۀ آن‌ها، شامل یک چاپگر سه‌بعدی بوت میکر[۱۶] کاملاً کاربردی بود. اخیراً، یک نفر به این کارگاه آمد و یک نمونۀ اولیه برای دریچه‌ی قلب ساخت.

۴. کتابخانه‌های پاپ آپ[۱۷]

1681678-inline-storefront-library-2

طرحی که عمدتاً به‌عنوان فروشگاه‌های خرده‌فروشی پاپ آپ معروف هستند در بوستون[۱۸] مورد آزمایش قرارگرفته شد. بینش کلیدی هم این بود که کتابخانه‌ها به‌مانند ویترین فروشگاه‌ها هستند، به این معنا که آن‌ها هم برای رونق یافتن نیاز به تجمع بازدید کنندگان و به نمایش گذاشتن کالاهای خود برای مخاطبان جدید دارند. (بزرگ‌ترین ترس این است که کتابخانه‌ها مخاطبان خودشان را از نظر آماری از دست بدهند، همان‌طور که افراد مسنی را که به آن‌ها وابستگی داریم از دست می‌دهیم). اگر مردمی نباشند که به کتابخانه بیایند، کتابخانه را به‌جایی می‌بریم که مردم هستند.

۵. کتابخانۀ جنبش وال‌استریت[۱۹]

1681678-inline-6419565791-1ebe537313-b

در بحبوحۀ جنبش مردمی وال‌استریت زمانی که معترضان از پارک زاکوتی[۲۰] بیرون انداخته شدند و کتاب‌ها توقیف شد «کتابخانۀ مردم[۲۱]» در آن زمان علاوه بر اینکه کتاب‌هایی را برای گذراندن وقت به مردم می‌داد، همچنین به مکانی برای مردم جهتِ به اشتراک‌گذاری آگهی‌ها و نشریه رادیکال زینس[۲۲] تبدیل شد. می‌شود به این مدل کوتاه‌مدت و کاملاً محلی با زیربنای کم برای ایجاد کتابخانه‌ها فکر کرد، اما شاید بزرگ‌ترین درس در حقیقت این باشد که یک کتابخانه می‌تواند تحت هر شرایطی وجود داشته باشد: و به‌عنوان یکی از تنها نهادهای مدنی به‌غیراز آشپزخانۀ جنبش وال‌استریت[۲۳] نشان داد که شاید هنوز هم آن شکل از کتابخانه‌های با قفسه‌های قدیمی به کار می‌آیند و یک نیاز اساسی را پر می‌کنند.

پانویس:
[۱] . Stan Alcorn
[۲] . Library Science
[۳] . Dewey Decimal System
[۴] . Tree Bark
[۵] . Browsing
[۶] . Nelson W. Wolff
[۷] . Bexar County
[۸] . Texas
[۹] . BiblioTech
[۱۰] . e-readers
[۱۱] . Brooklyn Public Library
[۱۲] . Information Commons
[۱۳] . Adobe Premiere
[۱۴] . Maker Spaces
[۱۵] . Westport Library
[۱۶] . MakerBot 3-D printer
[۱۷] . pop-up
[۱۸] . Boston
[۱۹] . (Occupy Wall Street (OWS
[۲۰] . Zuccoti
[۲۱] . The People’s Library
[۲۲] . Radical Zines
[۲۳] . OWS kitchen

منبع:
این نوشته ترجمه مطلبی با این عنوان است: ۵Innovations That Show Libraries Don’t Have To Die 

مترجم: لیلا فتحی

مشخصات استناددهی به این مقاله
نویسنده‌(ها): لیلا فتحی
عنوان مقاله: ۵ نوآوری که نشان می‌دهد کتابخانه‌ها مُلزم به نابودی نیستند
عنوان مجله: کتابدار ۲.۰ – (عنوان لاتین: Kitābdār-i 2.0)
دوره مجله(Vol): ۲
شماره مجله(Issue): ۶
سال(Year): ۱۳۹۵
شناسه دیجیتال(DOI):
لینک کوتاه: http://lib2mag.ir/7607
Download PDF

درباره ی لیلا فتحی

کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تربیت مدرس

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *