خانه / کتابخانه و کتابدار 2.0 / رسانه‌های اجتماعی / رسانه‌های اجتماعی و کتاب (بخش سوم: تاریخچۀ رسانه‌های اجتماعی)

رسانه‌های اجتماعی و کتاب (بخش سوم: تاریخچۀ رسانه‌های اجتماعی)

در سال ۱۹۷۹، تام تروسکات[۱] و جیم الیس[۲] از دانشگاه دیوک[۳]، سیستم جهانی را ایجاد کردند که به کاربران اینترنت اجازه می‌داد، پیام‌های عمومی خود را در اینترنت بگذارند (محمدسمسار، ۱۳۸۹). البته شبکه‌ای که آن‌ها ایجاد کردند، با مفهومی که ما امروزه از رسانۀ اجتماعی درک می‌کنیم، تفاوت‌های عمده‌ای دارد.

socialmedia-history

رسانۀ اجتماعی در نزدیکی هزارۀ جدید پا به عرصۀ وجود گذاشت؛ زمانی که بروس[۴] و سوزان آبلسون[۵] دفتر خاطرات روزانه را ایجاد کردند (خلقتی، ۱۳۸۹) و نویسندگان یادداشت‌نویس را به صورت آنلاین گرد هم آوردند (محمدسمسار، ۱۳۸۹). نویسندگان این رسانۀ اجتماعی اولیه به صورت آنلاین اقدام به نوشتن مطالب خود در آن می‌کردند. این دفتر، خاطرات گروهی را تشکیل می‌داد.

اولین بار، واژۀ «وبلاگ» در همان زمان و به صورت مختصر شده، یعنی «بلاگ» استفاده شد و یک سال بعد یک بلاگر به شوخی این واژه را تبدیل به «وی بلاگ[۶]» کرد.

دسترسی به اینترنت با سرعت بالا محبوبیت این مفهوم را بیشتر کرد و به ایجاد سایت‌های شبکه‌های اجتماعی نظیر مای‌اسپیس[۷] در سال ۲۰۰۳ و فیس‌بوک در سال ۲۰۰۴، انجامید (محمدسمسار، ۱۳۸۹). این رشد قدم به قدم اصطلاح رسانۀ اجتماعی را ابداع کرد و آن را به برجستگی امروزی‌اش رساند (خلقتی، ۱۳۸۹).

اصطلاح رسانه‌های اجتماعی نخستین بار در جولای ۲۰۰۶ میلادی به کار گرفته شد. کریس شیپلی[۸] (مؤسس و مدیر پژوهش جهانی گروه Guidewire) اولین نفری است که از این اصطلاح استفاده کرده؛ شیپلی معتقد است رسانه‌های اجتماعی هدایت‌کننده رویدادهای آتی برای گفت‌وگو است (افتاده، ۱۳۸۹).

ادامه دارد…

 پانویس ها:

[۱] Tom Truscott

[۲] Jim Eliss

[۳] Duke

[۴] Bruce

[۵] Susan Abelson

[۶] We blog

[۷] Myspace

[۸] Chris Shipley

منابع:

  • افتاده، جواد (۱۳۸۹). رسانه‌های اجتماعی و کتاب؛ بازگشت عموم و باز نشر کتاب. فصلنامه کتاب مهر، شماره ۱، صص ۳۴-۴۷٫
  • خلقتی، مرضیه (۱۳۸۹). شبکه‌های اجتماعی؛ پیدایش و تحولات. فصلنامه کتاب مهر، شماره ۱، صص ۹-۲۱٫
  • محمدسمسار، فهیمه (۱۳۸۹). چالش‌ها و فرصت‌های رسانه‌های اجتماعی (نوشته آندره ام کاپلن و مایکل هانلین). فصلنامه کتاب مهر، شماره ۱، صص ۲۲-۳۳٫

نویسنده: عاطفه عبدی

مشخصات استناددهی به این مقاله
نویسنده‌(ها): عاطفه عبدی
عنوان مقاله: رسانه‌های اجتماعی و کتاب (بخش سوم: تاریخچۀ رسانه‌های اجتماعی)
عنوان مجله: کتابدار ۲.۰ – (عنوان لاتین: Kitābdār-i 2.0)
دوره مجله(Vol):
شماره مجله(Issue):
سال(Year): ۱۳۹۴
شناسه دیجیتال(DOI):
لینک کوتاه: http://lib2mag.ir/1609
Download PDF

درباره ی عاطفه عبدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات آرشیوی، دانشگاه الزهرا (س) تهران- کارشناس علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه الزهرا (س) تهران

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *